Голям Нисовски манастир

голям-нисковски-манастир
Нисовски манастир "Св. св. Константин и Елена" както и още е наричан, съществува от началото на XI век и е един от малкото забележителности и исторически паметници в България, които са не чак толкова добре познати и проучени. Големият Нисовски манастир е скален манастир т.е манастир изграден в скалите. Той е и най-големият сред всички скални манастири в Полимието открити досега. Намира се на 7 км. южно от с. Нисово, гр. Русе, в долината на десният бряг на р. Мали Лом, като територията му обхваща част от природният парк "Русенски Лом".

За щастие или не манастирът не е пригоден за масово посещение от туристите. Няма изграден път за преход с кола или друг автомобил. Няма и паркинг. Затова и изисква много добра екипировка тъй като пътят е около час и половина пеша и в един момент се налагат да "вкарате" малко алпийски умения. Първоначално се преминава през дървен мост, а след това се продължава в посока срещу течението на реката. След около половин час трябва, да сте достигнали до "Малкият Нисовски манастир". Както споменахме и по-рано тук ще се наложи, да употребите Вашите катерачески умения, за да изкачите малкото братче на Големият Нисовки манастир. Пътят продължава още километър и половина по стръмна пътека изсечена в самата скала, която за щастие е обезопасена с желязно въже. Почти до входа на самият скален манастир има двуметров скален праг, чието предминаване става през метално изградени стъпала.

След като сте достигнали манастирът можете, да забележите на пръв поглед, че има обособена "църква" или по-точно казано олтар, който е служел за молитви и отделни помощения - "килии" с правоъгълна форма. По стените на килиите си личат запазени до днешно време различни фрагменти от Средновековни стенописи. Самите помощения са като цяло разширения на вече съществували скални ниши. В две от тези скални ниши има останки на някогашно изградени гробни корита. На места се забелязват прорези в стените, където някога най-вероятно е имало добре укрепени дървени констукции, за допълнително укрепване на цялата структура.
културен туризъм манастир